KAMYONET LASTİK EBADI NASIL OKUNUR?

KAMYONET LASTİK EBADI NASIL OKUNUR?

Otomobil, SUV ve Van lastikleri hakkında İpuçları & Tavsiyeler

Lastiklerinizi değiştirirken kamyonet lastiği ebadına bakılması büyük önem taşır. Bu ebat bilgisi nerede yer alır ve nasıl yorumlanır? Bu içerik önemli görülen hususlara ışık tutarak doğru lastik seçiminde size rehber olacaktır.

Kamyonet lastiğinin ebatlarını nerede bulabilirsiniz?

Çok basit. Kamyonet lastiğinin ebadı her zaman yanak bölgesinde yer alır. O yüzden lastiklerinizi değiştirmeniz gerektiğinde tek yapmanız gereken şey, eğilip lastiklerinizin yan tarafında bulunan rakam ve harfleri okumaktır.

Şu şekilde yazdığını fark edeceksiniz:

225/65 R 16 C 112/110 R

Bu kodun anlamı nedir? Bu kod, lastik ebadını tanımlayan faydalı bilgilerin oluşturduğu bir ifadedir. Anlamanıza yardımcı olmak için bölüm bölüm ele alalım:

  • İlk sayı (örneğe göre 225), milimetre cinsinden lastik genişliğidir
  • İkinci sayı (65), kesitin yükseklik/genişlik oranını verir
  • R harfi, lastiğin Radyal bir yapıda olduğunu ifade eder
  • Sonraki sayı (örnekte 16), inç cinsinden çap değerini gösterir

 
Arkadan gelen harf ise aşağıdaki bilgileri verir: Örnekte yer alan “C” harfi, lastiğin güçlendirilmiş olduğunu; başka bir ifadeyle, geleneksel bir binek araca kıyasla daha ağır yüklere dayanabildiğini ve dolayısıyla kamyonet ve hafif ticari araçlar için uygun olduğunu gösterir. (Güçlendirilmiş lastiklerle ilgili içeriğimizi okuyarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz).

  • 112/110, yük sınıfını gösterir (tekli aks için 112, çiftli aks için 110).
  • R, hız sınıfını gösterir.

 
Kamyonet lastiği ebadının yanı sıra, lastiklerinizi seçmenize yardımcı olacak yük ve hız sınıfı gibi başka önemli kodlar da vardır.

Kamyonet lastiği yük sınıfı nedir?

Kamyonet lastiği yük sınıfı, ebat bilgisine karşılık gelen yükün belirtildiği bir tabloyu ifade eder. Lastiğin taşıyabileceği azami yükü gösterir.

Yük sınıfı tablosu, her bir sınıfa uygun olan azami yükü gösterir.

Lastiğinizin yük sınıfı, bir sayı ve arkasından gelen bir harfle gösterilir. Bu harf, hız sınıfını ifade eder (aşağıda ele alınacaktır).

Örnek: 112/110 R

Burada yük sınıfı 112/110’dur. Bu ifade, tekli aks için 1.120 kg, çiftli aks için lastik başına 1.060 kg azami yük kapasitesine karşılık gelir.

Kamyonet lastiği yük endeksi, aracın maksimum yük kapasitesine karşılık gelir.

Kamyonet lastiği hız sınıfı nedir?

Lastiklerinizin yalnızca yük sınırı yoktur. Lastiklerin aynı zamanda bir hız limiti; başka bir ifadeyle, lastiğin azami yükle yuvarlanabileceği azami hız sınıfı da vardır. Hız sınıfı bilgi amaçlıdır ve yollarda veya otoyollarda araç kullanırken hız sınırından daha öncelikli olarak değerlendirilmemelidir.

Lastiğinizin hız sınıfı, alfabetik bir harfle sembolize edilir.

Yukarıdaki örneği (112/110 R) ele alacak olursak, R harfi lastiğin hız sınıfını tanımlar. Hız sınıfı tablosuna baktığımızda, bu harfin saatte azami 170 km’lik bir hıza karşılık geldiğini görürüz.

Hız sınıfı tablosu, her bir sınıfa uygun olan azami hızı gösterir.

Çifte işaretleme durumu

Yukarıda belirtilen genellemeler çoğu lastik için geçerli olsa da, kamyonet lastiklerinin bazen ayırt edici bir özelliği vardır: yüksek hız kapasitesi ile düşük yük kapasitesi gösteren ek bir işaretleme.

Örneğin, bazı ebatlar için buna benzer bir çifte işaretleme vardır ve bazen parantez içinde tekil bir nokta bulunur:

205/65 R 16C 107/105T (103H)

Hız sınıfının ikinci sayıya eklendiği, ancak her iki yük endeksini de ifade ettiği unutulmamalıdır.

Çifte yük sınıfı şu şekilde yorumlanır:

  • 107: tekli bir aksa takılabilecek lastik için azami yük sınıfını ifade eder (burada: lastik başına 975 kg)
  • 105: çiftli bir aksa takılabilecek lastik için azami yük sınıfını ifade eder (burada: lastik başına 925 kg)

 
Ayrıca tekil bir nokta da eklenebilir (örnekte 103H). Yüksek hız sınıfı ile düşük yük sınıfı içeren tamamlayıcı bir işaretlemedir.

Burada 103H, lastik başına 875 kg’lık bir yük sınıfını gösterir.

Ticari aracınız için doğru yük ve hız sınıfına sahip doğru ebattaki lastikleri nasıl seçeceğinizi artık biliyorsunuz.

Kamyonet lastiğinizi nasıl seçeceğinize dair ek bilgileri, “Ticari aracınız için en iyi kamyonet lastikleri hangileridir?” başlıklı içeriğimizde de bulabilirsiniz.

Lastik seçiminizi geliştirmeye olanak tanıyan bir Avrupa etiketinin bulunduğunu da biliyor muydunuz? Aşağıdaki bilgiler doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacaktır.

Avrupa etiketlemesi sayesinde daha iyisinin seçilmesi

cklbt6uam07ts01nkbu3wz58b fuel max

2012 yılında bu yana Avrupa Komisyonu, Mayıs 2021’de güçlendirilen ve tüketiciye bir lastiğin üç özellik açısından nasıl sınıflandırıldığına dair bilgi veren bir ölçüt niteliğindeki lastik etiketleme sistemini uygulamaktadır:

  • enerji verimliliği
  • ıslak zeminde yol tutuşu
  • dış yuvarlanma gürültüsü

 
A - E arasında kadar bir harfle sınıflandırılan bu özellikler, etiket üzerinde piktogramlar ile sembolize edilir ve lastiğin bu özelliklerin her birinde nasıl performans gösterdiğinin bir bakışta anlaşılmasını kolaylaştırır.

Burada gösterilen örnekte etiket, Michelin lastiğimizin enerji verimliliği sınıfının B, ıslak zeminde yol tutuşu sınıfının B ve dış yuvarlanma gürültüsü sınıfının A olduğunu göstermektedir. Bu sınıflandırmalar, lastik seçimi yapabilmeniz açısından değerli göstergelerdir.

En iyi kamyonet lastiklerini seçebilmek için ihtiyacınız olan tüm bilgiler artık elinizde. En iyi performansı verecek doğru ebattaki kamyonet lastiklerini bulmak için lastik seçme aracımızı kullanabilirsiniz:

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.