ana banner görseli 43

Yol Güvenliği ve Lastiklerin Rolü

15 Şubat 2024 - 6 dakika

Güvenli ve konforlu bir yolculuk için aracımızın donanımına ve iç özelliklerine odaklanırız. Araç donanımının iyi olması yol güvenliğimizi artırırken aracımızın lastiklerinin de önemi unutulmamalıdır. Lastik bakımı yol güvenliği için dikkat edilmesi gereken temel başlıklardan biridir. Aracın zemin ile temas etmesini sağlayan lastikler yol tutuşunu sağlayarak aracın savrulmasını veya kaymasını önleyebilir ve aracın ideal bir şekilde seyir almasını sağlayabilirler. Bu nedenle yol güvenliğine yönelik araştırmalar yapılırken lastiklerin bu konudaki rolünü de bilmeniz iyi olacaktır.

pexels andrea piacquadio 3807386 1

Yol Güvenliği İçin Lastiğin Önemi

Lastikler; aracınızın yük taşımasını, yol ile araç arasında sağlam bir etkileşim olmasını ve düşük veya yüksek fark etmeksizin dilediğiniz süratte hareket edebilmenizi sağlarlar. Her araç için ideal lastik boyutu farklıdır. Lastik boyutu farklı olsa da her araç için lastiğin önemi benzerdir.

Uzun yola çıkacaksanız, virajlı bir yolda seyir alacaksanız veya spor bir araç kullanıyorsanız yol tutuşu en iyi lastik modellerini değerlendirmelisiniz. Araç ile yol arasındaki bağlantının en üst seviyede olmasını sağlayan bu lastikler aracınızın savrulmasını önleyerek güvenli bir yolculuk yapmanızı sağlar. Michelin standart araçlar veya SUV arabalar fark etmeksizin yol tutuşu güçlü olan lastikleri üreten bir firmadır.

pn002894 1

 

Lastikler çok sayıda kimyasal maddenin bir araya getirilmesi ile üretilirler. Özellikle kauçuk bir lastiğin sağlamlığını belirleyen önemli maddelerden biridir. Kaliteli malzemelerle üretilen lastikler uzun ömürlü olması kadar güçlü yol tutuş özelliği sayesinde de yol güvenliğini destekleyebilir.

Lastik modelleri mevsimlere göre de değişkenlik gösterir. Piyasada; yazlık, kışlık veya 4 mevsim lastikleri bulabilmek mümkündür. Kışlık lastikler kışın karlı ve yağışlı havalarda daha yüksek yol tutuşu sağlayarak aracınızın kaymasını önler. + 7 derecenin altına düşen hava sıcaklıklarında kış lastiğine geçilmesi önerilir. Bu sayede yol güvenliği sağlanabilir ve yakıt tasarrufu desteklenebilir. 4 mevsim lastikleri de benzer bir etkiyi gösterirken kışın karlı havalara dayanıklılıkları kış lastiklerinden daha azdır. Bu nedenle karlı iklimde yaşayan sürücülerin mutlaka kışın kış lastiğine geçmeleri önerilir. Diğer mevsimler için ise yazlık lastikler veya 4 mevsim lastikleri tercih edilebilir.

00298596 1

 

Güvenli Bir Yolculuk İçin Lastik Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yıllık araç kontrolü sırasında veya uzun yola çıkmadan öncesinde lastik bakımı yapılmalıdır. Lastikler, sürekli zemin ile temas ettiğinden ve yeri geldiğinde engebeli yollarla karşılaştığından zaman içerisinde aşınabilen parçalardır. Araç bakımı sırasında lastiklerin ideal diş derinliği başta olmak üzere basınç düzeyleri gibi çeşitli başlıklar değerlendirilir. Güvenli sürüş için idare lastik derinliği 1.6 mm üzerinde olmalıdır. Diş derinliğinin 1.6 mm altına düşmesi halinde bu lastiklerin değiştirilmesi gerekir. Lastik diş derinliği aracın kullanıldığı mevsime göre değişkenlik gösterir. Yasal ölçüler ortalama olarak 3 mm ile 4 mm arasındadır. Kış lastiği gibi yüksek tutuş performansı sergilemesi gereken mevsimsel lastiklerin diş derinliği daha yüksek olurken yaz lastiklerinin ise daha düşük olabilir.

pn006873 1

 

Lastik bakımı sırasında lastiklerde bulunan hava değerlendirilir. Lastik havalarının uygun değerler aralığında olması yakıt tüketiminin optimum düzeyde kalmasını destekler. Bunun yanı sıra bir tekerin lastik basıncının ciddi derecede düşmesi tekerlekte bir delik veya yırtık olduğunun göstergesi olabilir. Lastikte yırtık tespit edilmesi halinde mutlaka bu lastiğin de değiştirilmesi gerekir. Lastik hava basıncı mevsimsel ve kullanım süresine bağlı olarak da değişebilir. Bu nedenle her basınç düşüşü lastikte bir aşınma olduğu anlamını taşımamaktadır. Aracınızı ideal lastik basınçları ile sürmek istemeniz halinde ayda bir kez basınç derecelerinin kontrol etmenizi öneririz. Lastik basıncının son derece düşmesi araç kontrolünü zorlaştırabileceği ve yol güvenliğini olumsuz yönde etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Lastik Değişikliğine Gidilmesi Halinde Dikkat Edilmesi Gereken Başlıklar Nelerdir?

Lastiklerinizi değiştirmeniz gerektiği bir durum ile karşı karşıyaysanız yeni alacağınız lastiklerin aracınız için ideal ölçülerde olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Sadece 2 adet lastiğin değişmesi halinde yeni lastiklerin ön dingile takılması önerilir. Aracınızın kullanım bilgilerine bakarak ön veya arka dingilde bulunan lastiklerin hangi basınç değerleri aralığında olması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bazı araçlarda çekiş lastiklerinin basınç değeri diğer lastiklerden daha farklı değerlere sahip olabilir.

pexels andrea piacquadio 3806288 2

 

Lastik değişikliği sırasında ikinci el lastik tercih edecekseniz alacağınız lastiğin diş derinliğini değerlendirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aşınmış veya yıpranmış bir lastiği almanız halinde lastik değişikliğinden istenilen performansı elde edemeyebilirsiniz.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.