ana banner görseli 72

Sağlıklı Yaşam İçin Araç Ergonomisi ve Konfor

8 Mayıs 2024 - 5 dakika

Bir yerden bir yere giderken kullandığımız araçlar farkında olmadan saatler geçirdiğimiz bir yer haline dönüşüyor. Araba kullanmak ise odaklanmamızı aynı zamanda fiziksel müdahaleler yapmamızı gerektiren bir eylem oluyor ve bu saatler içerisinde bedensel ve zihinsel olarak çalışmaya devam ediyoruz. Profesyonel bir şekilde araba kullanmak ve bu eylemi gerçekleştirirken beden sağlığımızı korumak için bazı araç içi geliştirmeler yapabiliriz. Manevra kabiliyetimizi artıracak, tek başına araç kullanırken aracın farklı fonksiyonları da kullanmamızı sağlayacak cihazlar veya ek parçalar ile araç ergonomisini geliştirebiliriz. Böylece araba sürerken geçen saatlerimizi daha konforlu bir hale dönüştürebiliriz.

Koltuk ve Ayna Ayarları

koltuk ve ayna ayarları

Araba kullanırken direksiyon ile mesafenizi ayarlamalı, koltuğunuzun omurga sağlığınızı destekleyecek şekilde dik olduğuna özen göstermelisiniz. Oturuş pozisyonundayken tüm aynaları rahat bir şekilde görebilmeli ekstra bir boyun hareketi yapmaktan kaçınmalısınız. Arabaya bindiğinizde aynaları kendinize göre ayarlamalı, koltuğunuzu; kollarınızı uzattığınızda kollarınız düz iken direksiyonu tutabileceğiniz şekilde ve ayaklarınızın gaz ve frene rahat bir şekilde uzanabileceği şekilde yaklaştırmalısınız. Gaza basmak için ekstra ayağınızı uzatmak gibi bir çaba sarf etmemelisiniz. Aracınızın koltuk tasarımına göre boynunuz boşlukta kalıyorsa arabalar için olan boyun yastıklarından temin edebilir ve koltuğunuza yerleştirebilirsiniz.

Isıtmalı Koltuk Sistemleri

ısıtmalı koltuk

Son yıllarda çıkan araçlarda ısıtmalı koltuk sistemleri mevcuttur. Klima ayarı gibi ayarlayabileceğiniz bu sistem ile oturduğunuz koltuğun ısısını ayarlayabilirsiniz. Özellikle çok üşüyen kişiler için kışın büyük bir avantaj sağlayan bu özellik daha kısa sürede ısınmanızı sağlıyor. Sıcacık bir yolculuk yaparken ısınmak için araç içi sıcaklığını yüksek seviyelerde tutmanız gerekmiyor. Bu özelliği ön koltuklarda kullanabileceğiniz gibi dilerseniz arka koltuklarda da kullanabilirsiniz.

Park Sensörleri

sensörler

Günümüzde neredeyse her araçta bulunan park sensörleri daha rahat bir şekilde park etmenizi sağlıyor. Park ederken gelişen kazaları minimum seviyeye indiren sensörler bir engele yaklaştığınızda uyarı vererek aracınızın çarpmasını önlüyor. Bunun yanı sıra arkaya doğru manevra yapacağınız sırada tüm bedeninizi arka koltuktan destek alarak döndürmeniz gerekmiyor. Özellikle son dönemlerde çıkan ekranlı arabalarda park sensörlerine eklenen kamera özelliğiyle arabanın arkasında bulunan engelleri ekrandan görebiliyorsunuz. Bu sayede geriye dönme ihtiyacınız tamamen ortadan kalkıyor.

Otomatik El Freni Sistemi

picture142

Eski araçlar kullanılırken araç sahiplerinin en büyük endişelerinden biri park ettikten sonra el frenini çekip çekmemek oluyordu. Park edilen yer hafif eğimli olsa bile belirli bir süre sonra aracın ivme kazanmasına ve aracın kaymasına neden olabiliyordu. Son model arabaların çoğunda bulunan otomatik el freni sistemi sayesinde artık böyle bir problem kalmıyor ve araçlar daha da kullanışlı hale geliyor. Araba anahtarını kontaktan çıkarmanızla beraber araç el frenini otomatik olarak kendisi çekiyor. Böylece sürücünün el frenine yönelik endişesi tamamıyla ortadan kalkıyor.

Telefon Sabitleyiciler

telefon sabitleyici

Elimizden düşürmekte zorlandığımız telefonları araç sürerken kullanmak son derece tehlikeli ve yasaktır. Ancak navigasyon olarak kullanmak istediğimiz zaman telefonlara başvurabiliyor ve araç kullanırken bazı zamanlarda telefona ihtiyaç duyabiliyoruz. Sürücünün göz hizasına yakın bir yere telefonunu sabitlemesini sağlayan telefon sabitleyiciler ile daha güvenli ve konforlu bir şekilde telefonunuzu kullanabilirsiniz. Aracı çalıştırmadan öncesinde gideceğiniz konumu belirleyerek navigasyon sistemini açabilir ve sabitleyicinize takmanız ardından sürekli göz hizanızda bulunan navigasyona ulaşabilirsiniz.

Bluetooth sistemli araçları öncesinden telefonunuzu eşleyerek herhangi bir telefon konuşması yapacağınız zaman el koordinasyonunuzu bozmadan telefonunuzu cevaplayabilirsiniz. Önünüzde sabit duran telefonunuz sayesinde konsantrasyonunuzu bozmadan aramayı açabilirsiniz.

Sağlam Lastikler

lastik kontrolü

Bir aracın ergonomik koşullarda kullanılabilmesi için içi kadar dış özelliklerine de odaklanılması gerekir. Konforlu bir sürüş deneyimi için doğru lastik seçimi yapılmalıdır. Lastiklerin, ideal mevsim özelliklerine ve lastik basıncına sahip olması sürüş güvenliğini arttırırken konforunu da arttırır. Sağlam lastikler engebeli yollarda aracın sarsılmasını önleyebilir ve daha rahat bir şekilde seyir almasını sağlar.

Michelin, konforlu lastik modelleriyle ve lastiklerin uzun ömürlü kullanımları sayesinde bu konforu uzun yıllar yaşamanızı sağlayabilir.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.