ana banner görseli 65

Güvenli Seyahat: Yüksek Standartlarda Koruma ve Önlemler

5 Nisan 2024 - 30 dakika

Teknik aksaklıklar nedeniyle yolda yaşayacağınız olumsuz bir durum yaşamınızı tehdit edebilir veya tatil yolculuğunun kötü geçmesine neden olabilir. Güvenli bir seyahat için seyahate çıkmadan önce aracınızın ihtiyaçlarını belirlemeniz ve gerekli tedbirleri almanız son derece önemlidir. Her mevsimde dikkat edilmesi gereken başlıklar değişebilir. Güvenli yolculuk için alınması gereken önlemler ve mevsim değişkenlerine yazımızda ulaşabilirsiniz.  

4w 478 tire bfgoodrich advantage eur en us product in use nosignature 16 slash 9

Yolculuk Öncesinde Alınması Gereken Önlemler

Yolculuğa çıkılmadan öncesinde daha iyi seyahat güvenliği sağlayabilmek için aracınızı bir yetkili servise götürebilirsiniz. Özellikle aracınızın yıllık bakımı geldiyse bakım yapıldıktan ve gerekli eksikliklerin tamamlanması sonrasında aracınız ile yola çıkmalısınız. Yıllık bakımı yeni yaptırılırdıysa ve aracınızda herhangi bir aksaklık olduğunu düşünmüyorsanız yine de bazı kontrolleri sağlamanızı öneririz. 

striverseb bts woman b9 2 cmjn

Lastik Bakımı

Yolculuk öncesi alınması gereken önlemlerde ilk sırada lastik bakımı yer alıyor. Lastikler aracınızın yol tutuşunu sağlamada ve manevra yaparken aracınızın savrulmasını önlemede etkili olan temel araç parçalarından biridir. Güvenli yolculuk kuralları arasında lastik diş derinliğinin 1.6 mm’den fazla olması gerektiği yer alır. Lastik diş derinliği aracın yol tutuşunu sağlayan önemli bir özelliktir. Diş derinliğinin az olması güvenli yolculuk kuralları dahilinde bir ihlal sayılır. Bu tarz bir durumun tespit edilmesi halinde lastiğin değiştirilmesi gerekir. 

lastik bakımı

Mevsime göre lastik seçimi

Mevsime göre lastik seçimi bir diğer konudur. Yazlık, kışlık ve 4 mevsim lastiği olmak üzere 3 farklı lastik seçeneği bulunur. Kışlık lastikler karlı zeminde daha yüksek yol tutuş performansı sağlayarak aracınızın kaymasını önler. Bir kış seyahati planlanıyorsa araca kış lastiği takılmalıdır. Yolculuk güzergahında karlı bir bölge bulunmuyorsa 4 mevsim lastik ile de seyahat edilebilir. Bahar veya yaz mevsiminde ise lastikler yaz lastiği ile değiştirilmelidir. Yaz lastikleri sürüş performansını arttırabilir ve yakıt tasarrufu sağlayabilir. Michelin lastikleri yüksek yol tutuş kapasitesi, yakıt tasarruf özelliği sayesinde konforlu ve daha ekonomik bir yolculuk geçirmenize yardımcı olabilir. 

kışın yol

Rot-Balans Ayarları 

Seyahat öncesinde aracın rot-balans ayarları kontrol edilmelidir. Amortisör ve süspansiyon sistemlerine bakılmalı, patlak amortisör tespit edilmesi halinde mutlaka bu aksan değiştirilmelidir. En önemli başlıklardan bir diğeri ise aracın fren sistemleridir. Fren sistemleri kontrol edilmeli, hidrolik sıvı seviyesi düşükse bu seviye tamamlanmalıdır. Gerekli durumlarda balata ve diskler de değiştirilmelidir. Yıllık bakım sırasında bu özelliklerin hepsine bakılır. Ancak bakım süresi gelmeyen ve önceki bakımı üzerinden zaman geçen araçların bu özelliklerine bakılması güvenli sürüş deneyimi için gereklidir. Araçtaki silecek sıvıları ve soğutma sıvıları seviyeleri de kontrol edilerek eksik bulunması halinde tamamlanmalıdır.

pexels andrea piacquadio 3806288 3

Yolculuk Sırasında Alınması Gereken Önlemler 

En güvenli yolculuk için seyahat sırasında da dikkatli olunması gerekir. Lastik seçimi doğru yapıldıysa yolculuk sırasında lastiğe yönelik ek bir önleme ihtiyaç yoktur. Ancak 4 mevsim lastik ile yola çıkıldığında ve yol üzerinde karlı bir yer varsa bu noktada lastik zincirleri kullanılabilir. Lastik sınıflandırılması dahilinde lastiğin yer aldığı kategori ve boyutuna göre lastik zinciri seçilebilir. 

64174320 s 2

Güvenli seyahat için mevcut hava şartları değerlendirilmelidir. Sisli bir havada araç dörtlüleri yakılarak, görüş mesafesi korunarak ve düşük hızda seyir alarak araba kullanılabilir. Bu sayede kaza riski minimum düzeye indirilebilir. Yeni yağmur yağmaya başladığında veya sabahın erken saatlerinde yola çıktığınızda geceden kalan kırağı nedeniyle zemin kaygan olabilir. Bu tür durumlarda da ani fren yapılmaktan kaçınılmalıdır. Aksi takdirde araç kayabilir. Michelin lastikleri zorlu zeminlerde de üstün performans sergileyerek, kayma riskini minimum düzeye indirebilir. 

Araç sürücüsünün, seyir halindeyken dikkat etmesi gereken farklı başlıklar da bulunur; 

  • Yolculuk esnasında takip mesafesini korumak,  
  • Hatalı sollama yapmaktan kaçınmak ve  
  • Hız sınırlarına uymak  

sürüş şeklinden kaynaklı kaza yapmayı önleyebilir. Kendi aracınız ve diğer araçlardaki yolcuların güvenliği için trafik kurallarına uymanız son derece önemlidir. 

Son olarak, kış mevsiminde seyahat edeceğiniz zamanlarda aracınızı çalıştırır çalıştırmaz yola çıkmayın ve araç motorunun ısınmasını bekleyin. Bu sayede araç motor sağlığını koruyabilirsiniz.   

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.