ana banner görseli 74

Türkiye'de Doğa Tutkunları İçin Araçla Erişilebilen Dağ Yürüyüşü Parkurları

8 Mayıs 2024 - 5 dakika

Doğayla vakit geçirirken aynı zamanda spor yapmak, yükseklere tırmanırken heyecanlanmak isteyenler dağ yürüyüşlerinin tutkunu oluyor. Her bir bölgesinde farklı doğal güzelliklere ve dağlara sahip olan Türkiye çok sayıda dağ yürüyüşü parkuruna ev sahipliği yapıyor. Bu parkurlardan bazılarının ulaşımı kolay olurken bazıları için ise ekstra çaba sarf edilmesi gerekiyor. İlk defa deneyecek olan kişiler için parkurlara ulaşmanın zorlayıcı olması kişilerin bu maceradan vazgeçmesine sebep olabiliyor.

00301420

Bu yazımızda sizler için araçlarınızla kolay bir şekilde erişebileceğiniz parkurları yazdık. Arabanızda yapacağınız küçük değişiklikler veya alacağınız önlemler ile kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz bu parkurlarda hayal ettiğiniz maceraya çıkabilirsiniz.

Uludağ

pexels aldenhoff 6354239

Uludağ, yılın her mevsiminde popüler olan, iklim şartlarına göre farklı ekstrem sporlar yapmaya olanak tanıyan bir yerdir. Marmara Bölgesinde Bursa şehrinde bulunan Uludağ kış aylarında kayak tutkunlarının ortak adresidir. Karlı olmayan dönemlerde ise doğa yürüyüşçülerinin vazgeçilmez rotasıdır. Şahsi araçlarınızla kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz bölgede belirlenmiş patika yollardan yürüyüşler yapabilirsiniz. Bölge halkı tarafından düzenlenen dağ yürüyüşü etkinliklerine katılabilirsiniz. Araçlarınızla belirli bir noktaya kadar çıkmak istiyorsanız bu noktada yüksek araçlarla seyahat etmenizi ve araçlarınıza sağlam SUV lastik takmanızı öneririz.

Kaz Dağları Milli Parkı

pexels cflorinc 4507839

Marmara Bölgesinden devam ederken Balıkesir ve Çanakkale hattında bulunan Kaz Dağları’na geliyoruz. Dağın etekleri 1993 yılında milli park olarak koruma altına alınmıştır. Doğaseverler için çeşitli yürüyüş rotaları bulunur. Giden herkes tarafından beğenilen ve doğal güzelliklerin ihtişamını yansıtan rotalar arasında ilk sırada Şahinkaya Kanyonu yer alıyor. Yüksek kayalıklarla çevrili bu kanyon içerisinde yürüyüş yapmak farklı bir deneyim yaşatabilir. Kaz Dağları Milli Parkı’na uzun vakit ayırabilecek olan yürüyüşçüler için Sarıkız Zirvesi, Sutüven Şelalesi parkurlarını da görmelerini öneririz. Çocuklu ailelerin de rahatça gezebileceği bu rotalarda keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Milli parka ulaşımı yine kendi araçlarınızla sağlayabilirsiniz. Kaz Dağlarının farklı bölgelerine tırmanmak isteyenlerin off-road rotalarını incelemelerini ve araçlarının off-road lastik bakımlarını yaptırmalarını ihmal etmemelerini öneririz.

Akdağ Uyluk Tepe Zirvesi

amp bfg drewmartin gbc 5stars newcolorsandtires v2 hires 0019

Ege Bölgesine doğru ilerlediğimizde 3020 metro uzunluğu ile Akdağ Uyluk Tepe Zirvesi bizleri karşılıyor. Muğla bölgesinde bulunan Fethiye ilçesinden başlayabileceğiniz bu parkurda birbirinden güzel koyları da görebiliyorsunuz. Manastır Koyu, Bedri Rahmi Koyu ferahlatıcı kıyıları ile dilerseniz yolculuğunuza serin bir mola verebilmenizi de sağlıyor. Rota üzerinde tarihi yerleri de görüyorsunuz. Lidai Antik Kenti başta olmak üzere Lissa Antik Kenti ve Kayaköy’ü de bu rotanızda ziyaret edebilirsiniz. Uzun süren ve yeri geldiğinde zorlayıcı yerleri bulunan bu rotaya yetişkinler olarak katılmanızı öneririz.

Bu parkurda araçlarınızla belirli bir noktaya kadar hareket edebilir daha sonrasında yürüyerek devam edebilirsiniz. Engebeli ve dağlık alanlardan oluştuğundan aracınız için ideal olan off-road lastik çeşitleri ile yola çıkmanızı öneririz.

Bolkar Dağları

135859415 m

Rotamızı İç Anadolu Bölgesi’ne çevirdiğimizde bizi Bolkar Dağları karşılıyor. Niğde'den Mersin’e uzanan bu yürüyüş rotasında, uzun ve yeri geldiğinde yorucu bir parkur sizleri bekliyor. Çıkacağınız yolculuk sırasında Meydan Yaylası, Darboğaz Köyü, Tanzıt Yaylası ve Karagöl Gölü gibi farklı doğal güzellikleri de görebiliyorsunuz. Bolkar Dağlarının 3524 metreye kadar ulaşan zirveleri vardır. Profesyonel trekking tutkunları bu zirveye orta zorluk derecesinde bir parkur sonrasında ulaşabilir.

Bolkar Dağlarında bulunan rotayı başından sonuna kadar yürümeyi planlayanlar için belirtmek isteriz. Özellikle kamp severler tarafından tercih edilen bu yolculuğun tamamlanması yaklaşık olarak 3 gün sürüyor. Yolculuğunuz sırasında Meydan Yaylası gibi yerlerde kamp yapabiliyor ve ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz.

Kaçkar Dağları

pexels quang nguyen vinh 222549 6130345

Karadeniz Bölgesi, yaylaları ve dağları ile doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin hayran kaldığı bölgelerden bir diğeridir. Özellikle de meşhur Kaçkar Dağları dağ yürüyüşü için önereceğimiz adreslerden biridir. Dağ yolunda bulunan zirveler, göller ve yaylalar görülmesi gereken ve gördüğünüz zaman hayranlık uyandıran yerlerdir. Önünüzde uzanan yemyeşil bir doğa zirveye ulaştığınızdaki anı unutmamanızı sağlayacaktır. Yürüyüş sırasında yöreye ait kültürel izleri görebilir, yaban hayata şahitlik edebilirsiniz. Kaçkar Dağlarında gerçekleştireceğimiz yürüyüşte bireysel olarak hareket edebilir veya bölgedeki diğer doğa tutkunları ile koordineli hareket edebilirsiniz.

Karadeniz çok sayıda yaylası bulunan doğal güzellikler bakımından zengin bir bölgedir. Karadeniz ziyareti sırasında 4X4 araçla seyahat etmek size oldukça kolaylık sağlayabilir. Ancak zorlu parkurlar içerdiğinden öncelikle tercih edeceğiniz parkurun güvenliğini öğrenmeli ardından SUV / 4X4 Rehberi tavsiyeler içeriklerimizden bilgi sahibi olarak araç güvenliğinizden de emin olabilirsiniz.

‘’Dağ Yollarında Güvenli Sürüş İçin Öneriler’’ başlıklı blog  içeriğimiz de size yol gösterici olacaktır.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.