ana banner gorseli

Araç İçi Hava Kalitesi: Temiz Hava Sistemleri

9 Mayıs 2024 - 5 dakika

Günümüzde her aracın, araç içerisindeki karbondioksit ve oksijen dengesini koruyabilmek üzere bir hava sistemi bulunur. Sistemlerin çalışma ve gücü birbirine göre farklılık gösterebilir. Sistemler arası farklılıklar bulunurken amaç; araç içerisindeki karbondioksit seviyesinin belirli bir seviye üzerine çıkmasını önlemek ve camlar kapalıyken bile araçtaki kişilerin rahat bir şekilde solunumuna devam edebilmesini sağlamaktır.

pexels ammy k 106103999 12369545

Özellikle uzun süre arabada vakit geçirenler için son derece önemli araç içi hava kalitesi, dikkat edilmemesi halinde uzun vadede sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Michelin olarak siz değerli sürücüleri temiz hava sistemleri konusunda bilgilendirmek ve olumsuz durumların yaşanmasını önlemede katkıda bulunmak isteriz.

Hava Filtreleri

pexels joaquin delgado 497073239 19963425


Bir arabaya dışarıdan baktığınızda aracın hava emiş kanallarının nereye açıldığını görebilirsiniz. Genellikle araçların ön ızgaralarının üst kısmında bulunan kanallar kapalı gibi görünürken burada özel olarak tasarlanmış hava emiş kanalları bulunur. Hava emiş kanalları içerisinden araç içerisine giren hava radyatör ile buluşarak yukarı doğru yükselir ve hava filtrelerinin içerisine girer. Hava filtrelerinin ardından ise araç içerisine geçer. Camlar kapalıyken bile araba içerisindeki hava akışını sağlanabilmesi hava kanalları ve filtreler sayesinde gerçekleşir. Hava filtreleri motor emisyonlarından ve dışarıdan gelen kirin emilmesini sağlar.

Hava kanallarının çalışma mekanizmasında yer alan filtreler sağlıklı bir hava solunabilmesi için temel parçalardır. Hem dışarıdan gelen havanın hem de içeride dolaşan havanın temiz kalmasını sağlayan bu filtreler belirli aralıklarla temizlenmeli veya yenilenmelidir. Filtreler sayesinde araç içerisindeki hava kalitesi artabilir. Filtre bakımının ihmal edilmesi halindeyse gerekli hava temizliği sağlanamayabilir veya filtrede biriken zararlı partiküller solunabilir.

Deodorizasyon Sistemi

pexels introspectivedsgn 7196452


Deodorizasyon sistemi araç içerisinde biriken kötü kokuyu azaltmak veya aracın her daim güzel kokmasını sağlamak üzere kullanılan bir sistemdir. Genellikle sürücülerin kendileri tarafından araca eklenir. Filtreler halinde alınıp klima kanalları üzerine yerleştirilebileceği gibi daha kapsamlı teknolojik cihazlar da mevcuttur. Sonradan araca monte edilebilen özel deodorizasyon sistemleri araç içi havanın ekstra olarak temizlenmesini sağlar. Aracın güç kaynağına bağlanarak çalışan bu sistemler arabanın çalışması ile otomatik olarak çalışmaya başlar ve kontağın kapatılması ile çalışmasını sonlandırır.

Aktif Karbon Filtreleri

pexels punttim 5650630


Karbonlu filtreler başta araçlarda olmak üzere; klimalarda, hava temizleyicilerde, soğutma cihazlarında ve elektrik süpürgesinde de bulunabilen aksanlardır. Karbon filtreler havanın, suyun veya yağın temizlenmesini sağlayarak kullanılan cihazın maksimum verimle çalışmasını sağlar. Araçlarda, klima sisteminde kullanılan karbonlu filtreler araç içine giren havanın temizlenmesini, polen alerjen gibi insan sağlığı için zarar teşkil edebilen partiküllerin emilmesini sağlar. İçeri toz girmesini önleyen bu sistem tozu ve bakterileri emerek araç içerisindeki yolcuların her daim temiz bir hava solumasını destekler. Bunun yanı sıra seyahat sırasındayken egzoz dumanının kötü kokusunu da filtreleyebilirler.

HEPA Filtreleri

pexels mikebirdy 4956901


Birçok farklı teknolojik cihazda kullanılan filtre çeşitlerinden bir diğeri ise HEPA filtreleridir. “Yüksek Verimli Partikül Tutma” açılımına sahip olan bu filtreler günümüzde sıkça tercih edilir. Çok küçük partikülleri ve alerjenlerin yakalanmasını sağlayan HEPA, polen, küf sporları virüs ve bakteri gibi partiküllerin solunmasını önleyebilir. Arabalarda kullanılarak dış mekânda bulunan zararlı maddelerin arabanın içine girmesini engelleyebilir.

İyonizasyon Sistemleri

pexels maksgelatin 4824424


Araçlara sonradan eklenebilen iyonizasyon sistemleri günümüzde taşınabilir formlarda üretilmeye de başlamıştır. Negatif iyon jeneratörü olarak da adlandırılan bu sistemler hava moleküllerine negatif yükler ekler. Bu gerçekleşen kimyasal reaksiyon sonucu havada bulunan zararlı partiküllerin çökmesi sağlanır. Bir çeşit filtreleme yöntemi olan iyonizasyon sistemleri havadaki alerjenlerin, tozların ve diğer kirleticilerin havada salınımını engelleyerek solunum yoluyla vücuda girmesini önleyebilir.

Aracınızdayken temiz bir hava solumak istiyorsanız araç filtrelerinizin bakımlarını ihmal etmemelisiniz. Gerekli durumlarda ek bir sistemden destek alabilirsiniz.

Lastikler ve araçlar ile ilgili daha fazla pratik ve önemli bilgiye sahip olmak için ‘’Teknik ve Pratik Bilgiler’’ kategori sayfasında yer alan içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.