ana banner gorseli

Araç Hızında Lastikler Nasıl Bir Rol Oynar?

8 Mayıs 2024 - 5 dakika

Lastikler arabanın zeminle temas etmesini ve aracın savrulmadan güvenli bir şekilde yolculuğa devam edebilmesini sağlar. Zemin ve araç arasındaki temas ile yol tutuşunu sağlamak gibi önemli bir rolü bulunan lastikler araç hızını etkileyebilir. Lastik hız ve yük endeksi başta olmak üzere çeşitli lastik özellikleri aracın daha atik ve daha hızlı olmasını sağlayabilir. İdeal basınç, mevsime uygun lastik kullanımı gibi farklı başlıklar da yine araç hızı ve lastik arasındaki ilişkinin önemli unsurlarıdır.

mi b2c brand 4w conv sum primacy4

Araç özelliklerinizden maksimum verimlilikte yararlanmak, istediğiniz araç hızına kolay bir şekilde ulaşabilmek ve bunlarla beraber yakıt tasarrufu sağlayabilmek için lastiklerin oynadığı rolü bilmek sizlere avantaj sağlayabilir.

Yazlık Kışlık Lastikler

Aracınızı kullanacağınız mevsime göre uygun mevsim lastiği seçmeniz gerekir. Yazlık lastik, kışlık lastik ve 4 mevsim lastik olmak üzere lastik çeşitleri, iklim şartlarına göre maksimum verimlilikte yol tutuşu yakalamanızı ve güvenli bir yolculuk yapmanızı sağlarlar. Ancak mevsimsel lastiklerin üretim amaçlarının dışında kullanılması halinde araç bundan olumsuz yönde etkilenebilir.

mi b2c brand 4w conv sum pilotsport5


Kış lastikleri diğer lastik türlerine göre daha yumuşak yapıdadır. Bu sayede kışın kaygan zeminde daha yüksek bir yol tutuşu sağlayabilir. Ancak iklim şartlarının sıcak olduğu durumlarda bu özelliği yol tutuşunu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu aracın savrulmasına, eğimli yollarda patinaj çekmesine ve kaymasına neden olabilir. Yaz lastikleri de tam tersi bir şekilde kış mevsimi için sert kalacağından yine yol tutuşu için yeterli olmayabilir. Yol tutuşunun yetersiz olması araç hızının da olumsuz yönde etkilenmesi ile sonuçlanabilir.

İdeal Lastik Basıncı

Araç modeline ve lastik çeşidine göre lastiklerin içerisindeki havanın belirli miktarda bir basınç oluşturması gerekir. İdeal basıncın tanımlanabilmesi için ise lastik basıncı kavramı açığa çıkar. Aracın maksimum şekilde performans gösterebilmesi ve istenilen hızlara kolay bir şekilde erişebilmesi için lastik basıncı da önemlidir. İdeal lastik basıncı fren mesafesini azaltabilir ve araç hakimiyetini artırabilir. Bunların yanı sıra ideal basınç ile lastik öngörülen bir şekilde devir sayısı tamamlayacağından bu durum yakıt tasarrufunu da destekler.

mi b2c brand 4w conv sum pilotsport5 dis static


Lastiklerinizin hasar sonucu hava kaçırmaya başlaması, uzun süre kullanılmaması veya iklimsel değişiklikler lastik basıncının değişmesine neden olabilir. Bu nedenle belirli aralıklarla lastik basıncını kontrol ettirmek araç performansınız için iyi olacaktır.

Doğru Lastik Hız Endeksine Sahip Lastik Kullanımı

Her lastiğin ideal lastik hız endeksi bulunur. Yanlış bir lastik kullanmak araç performansını olumsuz yönde etkileyebilir ve sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir. Düşük endekse sahip bir lastiğin yüksek hızlarda kullanılması lastiğin ısınmasına ve belirli bir süre sonra patlamasına neden olarak çeşitli kazaları beraberinde getirebilir. Lastiğin uzun süreli kullanımı için de bir risk oluşturur. İdeal hız değerinden daha düşük bir değere sahip olan lastikler daha çabuk yıpranacaklarından kısa süre içerisinde değiştirilmeleri gerekebilir. Lastik basıncı düzenli olarak düşerek araç performansını düşürebilir ve yakıt tüketimini artırabilir.

mi b2c brand 4w conv sum primacy4 dis static


Lastik hız endeksi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak bu kavramın önemini detaylıca öğrenebilirsiniz.

Araç İçin Doğru Lastik Yük Endeksine Sahip Lastik Seçimi

Lastik modelleri araçlara göre değişiklik gösterirken her bir lastiğin taşıyabileceği belirli bir oranda da yük bulunur. Bu durum lastik yük endeksi olarak tanımlanır. Lastik seçerken istenilen hızla rahat bir şekilde hareket edebilmesi için doğru yük endeksine sahip lastiğin alınması gerekir. Aksi takdirde yine lastik patlayabilir veya aşınabilir.

mi b2c brand 4w conv sum primacy4 1


Aracınıza yeni lastik alacaksanız ve üstün performansta bir araç kullanmak istiyorsanız lastik yük endeksi kavramı hakkında daha fazla bilgi edinmeniz doğru lastik seçimizi kolaylaştırabilir. İdeal değerleri öğrenmeniz ardından ise Michelin lastik modelleri arasından aracınız için en uygun lastiği bulabilirsiniz.

Desteklenmeyen bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı bu web sitesi tarafından desteklenmiyor. Bu nedenle bazı fonksiyonlar istendiği gibi çalışmayabilir. Ayrıca sayfa açılırken sorunlar görülebilir. Bu web sitesini en iyi şekilde kullanabilmek için aşağıdaki tarayıcılardan birini kullanın veya tarayıcınızı güncelleyin.